Ontdek Zuid-Lombok

Ga op ontdekkingstocht, wandel door de natuur, meng je onder de locals en geniet van Zuid-Lombok

In het zuiden van Lombok kun je naast surfen ook nog allerlei andere activiteiten doen. Dit zijn er veel te veel om op te noemen, dus Heartbeach Lombok heeft zelf een aantal highlights geselecteerd. Mocht je nog meer informatie over de omgeving willen kun je altijd contact met ons opnemen, en dan zullen we je nog meer tips geven.

Een aantal highlights:

Hoe gaaf is het om je eigen surfboard te ontwerpen? 

Wij nemen je graag mee naar de studio van Sudir, waar hij laat zien hoe hij zijn custom made surfboards maakt. Sudir maakt voor zijn surfboards gebruik van hoogwaardig EPS-schuim en epoxyhars. De fiberglas, vin- en leash pluggen worden geïmporteerd uit Ventura, Californië.

Sudir is de eerste surfboard shaper in Lombok. Hij weet als geen ander een hand made sufboard van hoge kwaliteit voor je te maken. Jarenlang onderzoek, experimenten, heel veel geduld en vallen en opstaan hebben geleid tot de formule die hij tot op de dag van vandaag gebruikt. 

Sudir maakt graag een surfboard voor jou gebaseerd op jouw surf stijl, vaardigheden en de golven die je surft. Als je wilt kun je zelfs zien hoe het surfboard gemaakt wordt tijdens het 7 – 10 dagen durende proces dat nodig is!

In Kuta Lombok kun je een workshop volgen bij zilversmid Pai, waarbij je je eigen ring, armband, ketting of oorbellen van zilver kunt maken. Pai begeleidt je natuurlijk bij het gehele proces en zorgt ervoor dat jouw sieraad er zo uit komt te zien als jij graag wilt. De prijs voor deze workshop hangt af van hetgeen je wilt maken, de hoeveelheid zilver die daar voor nodig is, en of er bijzondere edelstenen of parels aan toegevoegd worden.

Daarnaast is het ook mogelijk om sieraden (ringen, kettingen, armbandjes, oorbellen) te bestellen in zilver of goud. Je kunt je eigen sieraden ontwerpen en kiezen of je edelstenen of parels aan je sieraden toe wilt voegen. Pai maakt graag iets bijzonders voor je!

Gili Nanggu is een klein eilandje aan de westkust van Lombok, dat ook wel ‘Paradise Island’ wordt genoemd. Het is maar 12,5 hectare groot met een prachtig wit zandstrand en een helderblauwe zee. Het is verboden om te vissen in dit gebied, waardoor het extra aantrekkelijk is om er te snorkelen: aan de oostkant vind je vooral tropische vissen en in het zuiden zie je veel koraal. Naast tropische vissen worden hier ook regelmatig schildpadden gespot. Het is een rustig eiland waar je met gemak een rondje overheen wandelt.

Vanuit Kuta kun je een dagtrip boeken naar Gili Nanggu, waarbij je naast Gili Nanggu ook de kleine eilandjes Gili Sudak en Gili Kedis bezoekt. Je kunt er ook voor kiezen om zelf richting de westkust te rijden, een boot te boeken en te overnachten op een van de eilandjes. 

In Kuta Lombok is elke woensdag- en elke zondagochtend een lokale markt, en het is zeker de moeite waard om deze te bezoeken! Je kunt er terecht voor verse groenten en fruit, vis, kip, maar ook kleding, tabak, speelgoed en verzorgingsproducten. Met een paar zinnetjes Indonesisch kom je al een heel eind! Belangrijk voor de vrouwen: Lombok is en blijft islamitsch, en de lokale bevolking hecht er veel waarde aan wanneer je hun cultuur respecteert. Breng je een bezoekje aan de markt? Draag dan een sarong of lange broek en zorg ervoor dat je schouders bedekt zijn.

Als je van cultuur snuiven houdt en je het leuk vindt om in contact te komen met de lokale bevolking in een van de traditionele dorpjes, dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Sade, Ende of Sukarare. Er lopen gidsen rond om je van alles te vertellen over de cultuur, en je kunt zien hoe sarongs gemaakt worden. Het maken van sarongs is ontzettend belangrijk voor de bevolking: de Sasak-vrouwen mogen zelfs niet trouwen als ze niet weten hoe ze een sarong moeten maken! Ze delen hun kennis met liefde met jou, en je mag ook zelf een paar steken in een sarong zetten.

Als je de ‘jungle’ in wil en verfrissing wilt zoeken bij de watervallen, kun je een dagtrip maken naar Benang Kelambu/Benang Stokel. Deze watervallen liggen aan de voet van de Rinjani, op 1 tot 1,5 uur rijden van Kuta. Let op: het vulkaangebied is regenachtig en de weg er naartoe is niet altijd even goed begaanbaar. Wees dus voorzichtig als je met de scooter richting de watervallen wil rijden. Ter plekke heb je de keuze hoeveel watervallen je wil bezoeken. De eerste twee/drie watervallen liggen vrij in het begin, terwijl je voor de andere watervallen een stukje door de jungle moet klimmen en wat meer van de natuurlijke omgeving ziet. Pas wel op als je met bananen rondloopt in het gebied: de aapjes zijn er dol op!

In het zuiden van Lombok is een heleboel te ontdekken. Dit kan gemakkelijk op de scooter (zo ben je lekker flexibel!), maar je kan natuurlijk ook een auto huren of met een privé chauffeur op stap. Bezoek de vele strandjes in de regio (waaronder de populairste: Tanjung Aan, Are Guling, Mawun, Mawi, Selong Belanak), rijd door de rijstvelden of wandel een van de dorpjes binnen (wel in gepaste kleding!). Ongetwijfeld sta je een keer ‘in de file’ door overstekende buffalo’s of door een traditionele Sasak-bruiloft waarbij iedereen in een stoet op straat loopt. Je kunt ook gerust aansluiten bij de bruiloft – dat vindt de lokale bevolking alleen maar leuk! Maar waar je ook naartoe gaat: vergeet niet om onderweg te genieten van de mooie uitzichten.